בשנים האחרונות המונח ייעוץ אסטרטגי תופס תאוצה, כאשר חברות רבות מבינות שעל מנת להתייעל, להתאים עצמן לעולם העסקי המשתנה, להיות תחרותיות ולמקסם את הפוטנציאל שלהן, עליהן להשתמש ביועץ אסטרטגי. במאמר זה נסביר מהו יועץ אסטרטגי, מתי התחום החל להתפתח, למי ייעוץ אסטרטגי מתאים ואיזה חברות ייעוץ אסטרטגי קיימות בארץ.
מהו ייעוץ אסטרטגי?
יועץ אסטרטגי הוא אדם שמגיע לרוב מתחומי הכלכלה ומנהל העסקים, עם ידע על העולם העסקי והבנה עמוקה בכל האספקטים שנדרשים בעסק. יועץ אסטרטגי עובד לרוב אל מול ההנהלה הבכירה של הארגון, ומסייע לארגון לחתור ולהשיג את מטרותיו. למשל, בחברה קמעונאית המטרה של הארגון היא למקסם את הרווחים, לכן ייעוץ אסטרטגי יעסוק בשאלה כיצד מגדילים את הרווח על ידי הגדלת ההכנסות, התייעלות בהוצאות של הארגון ובכלל ההיבטים שעשויים לשפר את מצבו של העסק. תחום זה החל להתפתח בסוף שנות ה-60, במקביל לצמיחה נרחבת בשוק העסקים האמריקני.
ייעוץ אסטרטגי דורש ניסיון רב והבנה מעמיקה אודות העסק והסביבה העסקית, תוך שליטה בתחומים רבים על מנת לעזור לארגונים ולעסקים לקבל את ההחלטות הנכונות והמתאימות ביותר. חברת ITI הינה חברה ישראלית שמשרדיה נמצאים בתל אביב ובניו יורק, כאשר החברה מעניקה ייעוץ אסטרטגי לגופים מובילים במשק, מלווה אותם בתהליך ועוזרת לארגונים להשיג את מטרותיהם.
מדוע ייעוץ אסטרטגי חשוב לכל עסק?
אנו נמצאים בשנים בהם הסביבה העסקית משתנה בקצב מאוד מהיר, כאשר שוק העסקים של היום שונה לגמרי משוק העסקים של לפני 10 שנים, ויהיה שונה מהעולם העסקי בעוד 10 שנים. על מנת להתאים את העסק למציאות המשתנה, ובכדי לא להישאר מאחור, ייעוץ אסטרטגי מהותי עבור על עסק שרוצה להישאר תחרותי ולא לאפשר למתחרים לעקוף אותו. מנהלים עסוקים בעיקר בלדחוף את העסק קדימה ולטפל בעניינים שוטפים, כך שלעיתים הם לא שמים לב להשקה של מערכת תפעול חדשה, ירידת מחירים בשוק ולתהליכי אוטומציה. תפקידו של היועץ האסטרטגי היא לוודא כי העסק מתאים עצמו למציאות העסקית, ולנהל משברים שמתרחשים בכל חברה ולדעת להוציא אותם חזקים יותר.
משבר עולמי כמו הקורונה מביא עימו שאלות עסקיות מורכבות, שחברת ייעוץ אסטרטגי יכולה לסייע בפתרונן. סיוע זה יכלול הערכות ואיתור חולשות בארגון, דרכי יציאה מהמשבר ומניעה מחולשות קיימות להתפרץ.
המעבר מייעוץ ניהולי לייעוץ אסטרטגי
ייעוץ ניהולי שסיפקו חברות גדולות כמו "מקינזי" בשנות ה-30 עסק בעיקר בתהליכים הפנימיים של הארגון, כמו למשל חלוקת העובדים בין המחלקות ובניית תתי צוותים בארגון. השימוש במונח אסטרטגיה נולד בשלהי שנות ה-50, כאשר מונח זה משמש כבסיס לתהליך הייעוץ. המעבר מייעוץ ניהולי לייעוץ אסטרטגי נבע מהמחשבה שמעבר לתשתית הניהולית החזקה, חברה צריכה להבין את השוק בו היא פועלת, כיצד היא יכולה לגדול ולצבור עוד לקוחות, כיצד להישאר תחרותית ואטרקטיבית ובעיקר הטמעה של המחשבה שארגון שרוצה להצליח חייב לעסוק בדרך קבע בשיפור והתייעלות ולפעול בהתאם למגמות השוק.
למי יועץ אסטרטגי מתאים?
ייעוץ אסטרטגי מתאים לחברות חדשות, חברות שמעוניינות להתרחב לשווקים חדשים, להשיק מוצר חדש וכדומה. בהינתן חברה שרוצה להיכנס לשוק חדש, עליה לבחון את השוק טרם הכניסה אליו, להבין מי השחקנים בשוק, מה החולשות והחוזקות שלהן, ולוודא כי הכניסה לשוק תהיה רווחית לאורך הזמן. בנוסף, ייעוץ אסטרטגי מתאים כאמור גם לחברות בהתנהלות השוטפת, כך שהחברות לא יהיו חשופות לאיומים פוטנציאליים ולשיפור העסק בהתנהלות השוטפת. בנוסף, ישנם שלבים שונים בחיים של עסק בו הוא נדרש לייעוץ חיצוני בעיקר בשל חקירות בינלאומיות.
לעיתים, ישנם החלטות שמערובות עם רגש, שעדיף שגורם חיצוני ייתן את חוות דעתו לגביהם. יתרה מכך, ישנן תקופות בהן העסק מדשדש ואף נקלע למשבר פיננסי או ניהולי (הפסדים, פיטורי מנהל, שינויים משפטיים וכו'). מצבי משבר יכולים להתרחש גם מהתנהלות לא טובה של הארגון הן מבחינת תפעול העובדים והן מבחינת השיווק והפרסום עד להבנה הכוללת של השוק. מצבים אלו הם דוגמא קלאסית לצורך בייעוץ אסטרטגי, שמטרתו להוציא את העסק מהמשבר, לכוון אותו אל עבר העתיד, לתת טיפים והמלצות שיפתרו את הבעיות ואת דרכי היישום של הפתרונות בהווה ובעתיד.
איך תדעו אם וכיצד ליישם את המלצות הייעוץ האסטרטגי?
ראשית, במידה וכבר השקעתם זמן וכסף בייעוץ אסטרטגי, המינימום הוא ליישם לפחות את חלק מההמלצות ולבחון את הכדאיות של המלצות אלו. זכרו שהתוצאות לא מגיעות תמיד באופן מיידי, ותהליכים מצריכים הטמעה בארגון. יועץ אסטרטגי מודד את איכות השינוי ומייצר תהליכי למידה בארגון. עליכם להגדיר תקופה מסוימת לבחינת ההצעות, ולעשות בחינה מחודשת לאחר התקופה.
כיצד מתבצע ייעוץ אסטרטגי בפועל?
ראשית, היועץ האסטרטגי יבחן את הסביבה הפנימית של העסק, יבחן את המחלקות השונות בארגון, את ההנהלה ואת התהליכים הפנימיים בארגון. בנוסף, הסביבה החיצונית והתחרותית תיבחן גם כן על ידו, תוך ביצוע הערכות וניתוחים שונים. למשל, ניתוח SWOT מתאר את החוזקות, החולשות, ההזדמנויות והאיומים הקיימים לחברה. לאחר מכן, נדרשת חשיבה ביקורתית ומערכתית על מנת לייעל את התהליכים בארגון.
שנית, בכדי להגיע להבנה טובה יותר של הארגון יש צורך בפירוק החברה לתתי מחלקות. לצורך הדוגמה, יהיה פשוט יותר לנתח מחלקה קטנה בארגון ולבחון כיצד אפשר לשפר את התהליכים בה, מאשר בחינה של כל הארגון, שיכולה להיות מסועפת ומורכבת יותר.
לאחר הבנת כלל המערכות בארגון והסביבה העסקית, חברת ייעוץ אסטרטגי תיישם את הידע התאורטי והמעשי שלה, על מנת לספק המלצות ודרכים לשיפור הארגון. חשוב לציין כי אין מדובר במודלים קלאסיים וגנריים. חברות ייעוץ אסטרטגי חושבות מחוץ לקופסא, מתוך הנחה שכל חברה שונה האחת מהשנייה, ונדרש יחס וטיפול שונה בין מקרה למקרה. ההמלצות מותאמות לחברה הספציפית כמו לדוגמא האזנת סתר ויש בכוחן להצעיד את הארגון כמה רמות למעלה.
איך בוחרים חברת ייעוץ אסטרטגי?
במידה והחלטתם להשתמש בשירותיו של יועץ אסטרטגי לעסק שלכם, השאלה לאיזו חברה לפנות היא שאלה שצריכה להעסיק אתכם. יש לכם כמה אפשרויות בשוק הייעוץ האסטרטגי, כאשר קיימות חברות ייעוץ אסטרטגי בינלאומיות שעובדות עם חברות ענק, ויש גם חברות קטנות יותר שמותאמות לשוק הישראלי. ההמלצה הכי טובה היא לבחור ביועץ אסטרטגי שמבין בתחום בו העסק שלכם פועל.
למשל, אם אתם מנהלים חברת נדל"ן, מוטב שהיועץ האסטרטגי יביא עימו ידע ורקע מעולם הנדל"ן, כך שתבטיחו כי ההמלצות שלו יהיו רלוונטיות לסביבה העסקית בשוק וכי יש לו את הניסיון הנדרש להוביל את העסק שלכם קדימה. ככל שהיועץ יכיר את התחום של העסק שלכם בצורה טובה יותר, כך הייעוץ יהיה אפקטיבי ויעיל יותר עבורכם.
ITI משרד חקירות וייעוץ אסטרטגי הינה חברה העוסקת בייעוץ אסטרטגי ובנוסף בכל הקשור למושג מודיעין עסקי, החברה פועלת למעלה מ-20 שנה. החברה נוסדה על ידי החוקר פרטי עירד תמיר, ומונה כ-35 עובדים. לחברה יש ידע נרחב בתחום ייעוץ אסטרטגי, כאשר העובדים בחברה עוברים הכשרות מקצועיות ובעלי ידע בתחומים שונים.
ITI מעניקה שירותים למשרדי עורכי הדין המובילים בארץ, לגופים עסקיים, לחברות ולאנשים פרטיים. אם אתם רוצים לקדם את הארגון שלכם, אנו בטוחים כי נמצא את הדרך להצעיד את החברה שלכם כמה צעדים קדימה, לשפר תהליכים שונים ולייעל אותה, עם שירות אישי ומקצועי.